DutchEnglishFrenchGermanItalianSpanish

Wat is er te doen?

Schaapscheerdersfeest

Loenen

Het dorp Loenen behoort tot de gemeente Apeldoorn en telt 3300 inwoners. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot het jaar 838 en telt verschillende oude gebouwen, zoals het Kasteel Ter Horst, dat in 1557 werd gebouwd door baron Wijnand Hackfort. Verder staat Loenen bekend om de Loenense Waterval, Het Nationaal Ereveld, de Middelste Molen en de Loenermark met schaapskudde en schaapskooi. Loenen heeft een divers landschap het mooie buitengebied met glooiende enken en de bossen afgewisseld met zandvlaktes en heidevelden.

RSS Aankomende activiteiten in Loenen
  • Oliebollen verkoop 31 december 2021
    Indien de Corona maatregelen het toelaten zal op vrijdag 31 december de traditionele oliebollenverkoop bij supermarkt de Spar weer plaatsvinden. Het bestuur onderzoekt nog of bij het bakken kan worden […] Het bericht Oliebollen verkoop verscheen eerst op Loenen op de Veluwe | Gelderland.
  • Kerstwandeling: Samen vinden we de weg 19 december 2021
    19 december is er van Kerk tot Kerk een kerstwandeling. Tussen 17.00 en 18.00 kun je beginnen bij de Protestantse Kerk. Houd er rekening mee dat een QR-code nodig kan […] Het bericht Kerstwandeling: Samen vinden we de weg verscheen eerst op Loenen op de Veluwe | Gelderland.
Schaapskooi loenen

Schaapskooi

Vanuit de schaapskooi wordt de heide begraasd en open gehouden. De Loenermark is groot en aaneengesloten. Het maakt onderdeel uit van de vrije wildbaan op de Veluwe. Iedere morgen (m.u.v. de lammer periode) vertrekt de herder met de schapen omstreeks 9.00 uur vanaf de kooi naar de hei. Rond 16.00 uur zijn zij weer terug.

natuur, cultuur, loenen, wat te doen, watervallen, water, apeldoorn, gelderland, wandelen

Loenense waterval

Met een verval van 15 meter de hoogste waterval van Nederland. De watervalspreng uit 1869 ontspringt in de bossen van het Schalter. De spreng (kunstmatig aangelegde beek) bestaat uit twee delen, de Vrijenbergspreng en de Veldhuizerspreng, die ieder ongeveer 6 kilometer lang zijn. Door de vele zijsprengen wordt er geleidelijk een brede beek gevormd. De waterval is te vinden op een stukje lopen vanaf de parkeerplaats Vrijenberg aan de grote weg (N786) van Loenen naar Beekbergen.

Loenen, uitje, cultuur, museum, gelderland, veluwe, hotel, de loenermark, apeldoorn

Papierfabriek de Middelste Molen

Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense Molenbeek maakt al sinds 1622 papier. Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog papier produceert op waterkracht en stoom en nog in de oude staat bewaard is gebleven. Kom eens langs en volg het productieproces van oeroud Hollands papier. Tussen de ratelende en bonkende machines waant u zich in de 19e eeuw.

Kasteel ter Horst

Kasteel Ter Horst

Al voor 1557 heeft hier een kasteel van de hertog van Gelre gestaan, waar de pacht van de Veluwe (in natura) werd opgeslagen. Maar het huis dat hier in die tijd stond, zou zijn verwoest tijdens gevechten rond 1354. Na deze verwoesting is Ter Horst een boerderij geweest, totdat Wynant Hacfort, de toenmalige burgemeester van Arnhem, er in 1557 een kasteel liet bouwen. Dit kasteel had zowel aan beide zijgevels als aan de ingangsgevel topgevels, die typisch zijn voor deze tijd. Informeer in ons hotel voor kaarten en rondleidingen.

erveld, cultuur, loenen, veluwe, gelderland, apeldoorn, uitje, rondleiding, hotel, loenermark

Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna. De graven op het ereveld liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen

ereveld, herdenkingscentrum, museum, educatie, loenen, gelderland, hotel, overnachten

Nationale Veteranen begraafplaats Loenen

De Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen met een herdenkings- en educatiecentrum ligt naast het Ereveld. Deze Veteranenbegraafplaats is uniek in Nederland want alleen een militair die de status heeft van veteraan mag hier begraven of verstrooid worden. Het moderne herdenkings-en educatiecentrum heeft een aula en een educatieve ruimte met een tentoonstelling.

Loenen, activiteit, open erf, boerderij, moestuin, vakantie, toerisme, loenen, hotel, wandelen, fietsen

Open erf de groote modderkolk

Open Erf de Groote Modderkolk van Natuurmonumenten is een zorgboerderij in Loenen. Neem een kijkje op deze biologische zorgboerderij met moestuin, drink wat in de theeschenkerij of koop biologische producten in de boerderijwinkel. Je komt ook langs de potstal en akkers waar de Herenboeren een coöperatieve boerderij runnen voor de productie van puur en eerlijk voedsel.

ijkbasis loenermark

IJkbasis de Loenermark

Ten zuidwesten van Loenen staat de IJkbasis van het Nederlandse Rijksdriehoekmeetnet en heeft een lengte van 576,09226 meter. Deze locatie is gekozen omdat het een vrij vlak dal met zandbodem is waar in de ondergrond geen breuklijnen lopen. Hierdoor is het de stabielste bodem van Nederland. Aan beide einden van de meetlijn staan zware betonnen constructies. Hierop kan de meetapparatuur gemonteerd worden. De eigenlijke meetpunten bevinden zich in kelders. U kunt de ijkbasis per fiets of wandelend bereiken.

vsm, stoomtrein, station, loenen, apeldoorn, beekbergen, dieren, wat te doen, gelderland, uitje, hotel, overnachten

Stoomtrein VSM

Reizen met de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is stappen in een andere wereld! De VSM rijdt op het traject Apeldoorn – Dieren en doet de dorpen Beekbergen, Loenen en Eerbeek aan. Het traject loopt tussen de Veluwe en de IJsselvallei door, met een afwisselend bos en weidelandschap. Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Beleef het indringende geluid van de stoomfluit. Ervaar het stampen, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn Koningslijn. Een traject dat loopt tussen de Veluwe en de IJsselvallei door, met een afwisselend bos en weidelandschap.

loenen, beeldentuin, kunst, atelier, beeldhouwen, uitje, wat te doen, loenen, gelderland, veluwe

Landschap beeldentuin bany

Landelijk bekende sier- en landschapstuin van 5500 m², met een natuurlijk aandoende vijver, waarin kikkers zich thuis voelen en ook ringslangen. Afwisselende beplanting en niveauverschillen. In de tuin staan beelden uit Zimbabwe. In de tuin staan beelden uit Zimbabwe. Toegankelijk voor kinderen en groepen. Kunst, tuindecoratie en overige te koop. Landschaps Beeldentuin B&N

uitje, dierentuin, vakantie, toerisme, apeldoorn, hotel, gelderland, veluwe

Apenheul

Een bos vol loslopende apen, dát is Apenheul. In dit prachtige, groene park op de Veluwe loopt meer dan de helft van de apen zomaar los tussen de bezoekers. Met de handige spottips die je onderweg tegenkomt, hoef je er niet één te missen. Natuurlijk zijn er ook apen die niet loslopen, zoals de gorilla’s en orang-oetans. Over deze dieren kom je alles te weten tijdens de speciale presentaties van de dierverzorgers. Mis ook het Apenboompad niet. Hier loop je tussen de boomtoppen en ontdek je nog meer apen én andere dieren uit het regenwoud.

Kröller-Müller Museum

Kröler müller museum

Dit museum behoort tot het Nationale Park De Hoge Veluwe. De verzameling is opgebouwd rand de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh.Verder is hier werk te zien van George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Leger, Piet Mondriaan en vele anderen. Rond het museum ligt een beeldentuin van circa 12 hectare. In het afwisselende landschap wordt een overzicht getoond van de ontwikkeling van de beeldhouwkunst vanaf het einde van de 19e eeuw tot heden.

nationaal park hoge veluwe

Nationaal park de hoge veluwe

Het park De Hoge Veluwe is het grootste nationale park van Nederland. Het park heeft een bezoekerscentrum , waar u alles te weten kunt komen over natuur, landschap, wild , cultuur en historie. Het Museonder is het eerste onderaardse museum ter wereld en biedt een boeiend beeld van alles wat leeft en geleefd heeft onder het aardoppervlak. Ook het door dr . H.P.Berlage ontworpen Jachthuis St. Hubertus is te bezichtigen. Voor de bezoekers staan duizend fietsen klaar om de heidevelden. bossen, grasvlakten en zandverstuivingen van het park te verkennen.

Burgers-Zoo

Burgers' Zoo

Burgers’ Zoo is niet zomaar een dierentuin. Het 45 hectare grote park bestaat uit vijf onderdelen: Burgers’ Zoo, Burgers’ Savanne, Burgers’ Bush, Burgers’ Desert en in 1999 is daar ook Burgers’ Ocean bijgekomen. Via een 250 meter lange loopbrug doorkruist u de savanne, waar onder andere giraffen, neushoorns en zebra’s wonen. De ocean is Burgers’ nieuwste attractie. Indrukwekkende glasconstructies maken het mogelijk om als een duiker af te dalen in zee en te genieten van kleurrijke vissen, anemonen, sponzen en zee-egels.

Paleis het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo was van 1686 tot 1975 de favoriete zomerresidentie van de Nederlandse stadhouderlijke en Koninklijke familie. Sinds 1984 is het een museum, nadat het in 17e eeuwse staat werd teruggebracht. Bezoekers krijgen een getrouw beeld van de hofhouding van de Oranjes. In het Museum van de Kanselarij del’ Nederlandse Orden is een van de grootste collecties nationale en internationale ordetekenen ondergebracht. De barokke tuinen rond het paleis zijn zeker het bezoeken waard. In lente en zomer zijn de tuinen volgens 17e eeuwse traditie beplant. In de stallen staan Koninklijke rijtuigen, jachtwagens, sleden en antieke hofauto’s.

Vliegveld Teuge

Vliegveld Teuge

Luchthaven Teuge biedt wordt voor allerlei vormen van luchtvaart gebruikt. Het lesverkeer voor de volgende generatie beroepsvliegers vormt de basis van het verkeer. Naast het zakelijke taxi- en charterverkeer worden allerlei vluchten voor de overheid uitgevoerd (politie, milieu inspectie, tellingen van dieren, etc). Daarnaast geven rondvluchten en vluchten door privé vliegers kleur aan het geheel. Valschermspringers en zweefvliegers maken het tafereel compleet. Elk jaar trekt de luchthaven zo’n 170.000 tot 200.000 kijkers.

Het aardhuis

Wildpark en museum het aardhuis

Wat is er nou spannender dan je weg versperd te zien door een roedel imposante edelherten? Of oog in oog te staan met de biggetjes van het wilde zwijn? Bij het Aardhuis beleef je al die spanning en indrukken in de stoere wereld van wild. Bezorg de kids een onvergetelijk dagje uit tijdens een weekendje weg of vakantie op de Veluwe. Het Aardhuis dankt zijn naam aan de Aardmansberg waarop het Aardhuis is gebouwd. De Aardmansberg is bijna het hoogste punt van de Veluwe (+102 m NAP). Het spannendste gebied in Gelderland, vol met mysterieuze bergbewoners die er misschien nóg wel huizen….aardmannetjes!

Openlucht museum

Openlucht museum

In het Openluchtmuseum kunt u zien hoe Nederlanders sinds 1600 wonen en werken. Kleine arbeidershuisjes, maar ook het weelderige huis van de Zaanse koopman. Snuif de typische geur van Iysol op in het consultatiebureau van de jaren ’50 en haal herinneringen op in het ‘jaren ’70-huis’. Het Openluchtmuseum heeft regelmatig speciale kinderprogramma’s.

activiteit, klimbos, klimmen, wat te doen, apeldoorn, loenen, gelderland, veluwe, hotel

Klimbos Veluwe

In Apeldoorn is één van de vier unieke locaties van Klimbos Nederland gevestigd: Klimbos Veluwe. Via uitdagende bruggen en netten, stevige lianen en te gekke tokkelbanen, beleef je een waanzinnig avontuur, midden in de natuur. Wil je komen klimmen in een écht Klimbos? Klimbos Veluwe in Apeldoorn is de plek voor jou. Na een wandeling door park Berg & Bos kom je uit op een prachtig Veluws bos. Hier vind je 9 klimavonturen voor jong en oud. Een tokkelroute, moeilijke overgangen en grote netten. Het is er allemaal. Kies zelf een klimroute en bepaal hoe hoog je wil gaan.

omgeving, veluwe, cultuur, wat te doen, loenen, hotel, overnachten

Radio Kootwijk

Het monumentale voormalige zendstation Radio Kootwijk verrijst in het hart van de Veluwe, waar de bomen plaats maakten voor een open gebied van heidevelden en zandverschuivingen. Eenmaal de afrit naar Radio Kootwijk genomen, begint de verwondering. Een slingerend pad door de imposante bossen leidt via het kleine gelijknamige dorp naar het voormalige zendstation. Een karakteristiek imposant gebouw dat middenin een natuurlijke omgeving staat. Hier is ruimte voor zowel ontspanning als zakelijke ontmoetingen en evenementen. Voor de meesten is het een imposant en karakteristiek gebouw, voor de ander een brok beton en unheimisch. Het is een bijzonder stukje Cultureel Erfgoed en is hoe dan ook: Ruimte die je raakt!